Tijdschrift (TJK)

Het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten (TJK) publiceert bijdragen die een kritische duiding geven bij ontwikkelingen met betrekking tot jeugd en kinderrechten, dit over tal van disciplines, sectoren, levensdomeinen en contexten heen. KeKi verzorgt het redactiesecretariaat en zetelt in de wetenschappelijke redactieraad. In het editoriaal van het eerste nummer kan je meer lezen over het concept van het tijdschrift.

De cover en inhoudstabel van het laatste nummer vind je hier.

Lees TJK online

Je vindt maar liefst 65 artikelen die tussen 2012 en 2016 in het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten (TJK) gepubliceerd werden, integraal terug in onze Kinderrechtendatabank www.kekidatabank.be! Geef je eigen zoekterm in, klik op een trefwoord naar keuze, neem een kijkje in de deeldatabank 'Publicaties' of scroll eens door de nieuwe aanwinsten onderaan de pagina. Veel leesplezier!

 

(Geen) afscheid van kinderrechtenpionier prof. Eugeen Verhellen

Ter nagedachtenis en als eerbetoon aan de bijzondere professor Eugeen Verhellen, van wie we dit najaar met veel droefheid afscheid namen, mogen lezers van het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten zich verwachten aan een heel bijzonder nummer. In het Edito blikt Kathy Vlieghe terug op de inspirerende gedrevenheid van Eugeen die voor zovelen een leermeester, vriend en mentor was. Voor deze gelegenheid werd ook het artikel ‘Kinder-rechten zijn in beweging’ opnieuw uitgegeven – een tekst die Prof. Verhellen schreef in 1980, maar die tot op vandaag brandend actueel blijft. Verder vind je in dit TJK een link met Eugeens levenswerk over de kruisbestuiving tussen kinderrechten en jeugddelinquentie. Twee bijdragen van KeKi kijken door een kinderrechtenbril naar twee thema’s die ondanks hun belang binnen het jeugdrecht vaak onderbelicht blijven: videoconferentie en het strafregister van jongeren. Kortom, een nummer boordevol inspiratie voor wie in de geëngageerde geest van Eugeen Verhellen verder met kinderrechten aan de slag wil gaan.

Je kan de inhoudstabel van het nummer hier terugvinden.

 

Wetenschappelijk tijdschrift

Het tijdschrift verschijnt in papieren vorm eenmaal per kwartaal (maart, juni, september en december) met de volgende rubrieken: 

  • een editoriaal, als korte inleiding; 
  • wetenschappelijke artikelen, dit zijn theoretische of empirische, fundamentele of beleids- en praktijkgerichte bijdragen die een kritische duiding geven bij ontwikkelingen m.b.t. jeugd en kinderrechten. Artikelen zijn grondige en systematische analyses van een jeugd- of kinderrechtengerelateerd thema; 
  • forumteksten, dit zijn opiniestukken uit persoonlijke naam of van een bepaalde organisatie; 
  • becommentarieerde rechtspraak, geselecteerd vanuit een breed jeugd- en kinderrechtenspectrum; 
  • grondige boekbesprekingen, met een overzicht en kritische bespreking van de inhoud en opvattingen die in het boek worden beschreven. 

Het eerste nummer van TJK verscheen op 20 maart 2012. Een overzicht van de volledige jaargangen vind je hier:

Het TJK is door het Gezaghebbend Panel van het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand (VABB) gerangschikt als een wetenschappelijk tijschrift in ranking 1 voor de humane wetenschappen.

In principe publiceert TJK Nederlandstalige bijdragen. Franse en Engelse artikels zijn echter ook welkom, aan een maximum van één andertalige bijdrage per nummer.

Reviewproces

TJK profileert zich uitdrukkelijk als een tijdschrift met een wetenschappelijk karakter, waarbij de kwaliteit van de artikelen wordt gegarandeerd door het proces van double blind peer review. Dit houdt in dat twee anonieme reviewers, van zowel dezelfde als een andere wetenschappelijke discipline als de auteur(s) van de bijdrage, de kwaliteit en toegankelijkheid van de bijdrage beoordelen. De review gebeurt door experten die bijzondere expertise opbouwden op het brede domein van jeugd en kinderrechten en/of het concrete thema van de bijdrage.

De auteur ontvangt binnen een termijn van 4 weken de (geanonimiseerde) verslagen met gebundelde feedback via de redactiesecretaris. In voorkomend geval wordt gevraagd om herwerking binnen de maand.

E-zine TJK-Actua en Jeugdenkinderrechten.be

Het TJK-ezine maakt de verbinding tussen recht en praktijk. Juridische informatie vertalen op maat van niet-juristen, in een toegankelijke taal blijft het eerste doel. Weliswaar zullen ook praktijkjuristen (jeugdrechters, advocaten, juristen werkzaam in het welzijnswerk,...) hier relevante informatie vinden over de rechtspositie van kinderen en jongeren.

Alle bijdragen van het E-zine zijn toegankelijk voor TJK abonnees via www.jeugdenkinderrechten.be.

Praktische informatie vind je terug op de website van uitgever Larcier.

Een overzicht van de redactieleden van de verschillende deelredacties vind je hier.